Logo

Deze site is continu in ontwikkeling. Het loont de moeite om regelmatig terug te komen.


Klavecimbel                         Klavichord


Start

SarcoKast

Meubels

Muziekinstrumenten

Achtergrond

Biografie

Artisanaat

Bestellen

Contact

Links



Ik heb mij altijd verbaasd waarom de moderne clavecimbelbouwers hun vormgeving zo traditioneel houden. Ik heb mijzelf daar uiteraard ook schuldig aan gemaakt, maar deze serie meubels heeft me impuls gegeven om voor dit uiterlijk te kiezen.
Hier heb ik weer de wellicht al bekende mix van strakke moderne vormgeving en "verstorende" elementen in de strakheid, om leven te brengen in het ontwerp. In dit geval kan ik misschien beter zeggen: om muziek aan het leven toe te voegen.

Een instrument als dit op een computer ontwerpen en daarna bouwen, is een heel speciaal en lastig karwei. Ik vind het heerlijk om te doen uiteraard en wil mijn ervaringen graag me u delen. Uiteraard met uitzondering van enkele keukengeheimen. Iedere bouwer heeft dergelijke geheimen en die houden we graag in ere.
Hier zijn een paar foto's van het maakproces. In dit geval van het maken van de zangbodem. Later volgen er meer foto's.


De kant-en-klare zangbodem nadat de afzonderlijke delen aan elkaar zijn gelijmd.





Basisbewerking: het schuren van de zangbodem volgens de specificaties die ikzelf in dit geval heb vastgesteld in het ontwerpproced.






Met behulp van een diktemeter, is het gemakkelijk om te bepalen hoeveel en waar er nog geschuurd moet worden.



   
Het lijmen van de delen van de zangbodem (links) en van de brug nadat deze is gebogen (rechts).



Tussen de brug en het aanhangpunt van de snaar komt dit duplexhoutje op exact de goede plaats te staan, zodat de klank wordt verrijkt met één van de eerste harmonische tonen die beschikbaar is. Met andere woorden: de duplex moet - naast de snaar zelf - ook gestemd worden. De grootte van het houtje wordt duidelijk aan de hand van de lucifer.


Wilt u meer informatie?
Een instrument als dit is natuurlijk niet iets dat je even via Internet koopt – net als de meubels op deze site overigens – dus daar gaat een uitgebreide informatieronde aan vooraf. Als u meer informatie wilt, schrijft u ons dan in eerste instantie via het contactformulier.

Voor de mensen die niet zo vertrouwd zijn met het klavecimbel: Italiaans wil in dit geval zeggen: een heldere lichte klank en bouw. Dit wordt o.a. bereikt door de aangepaste snaarspanning en door vrijwel alle delen (waar mogelijk) van het instrument te laten meeklinken. Een Italiaans klavecimbel heeft traditioneel géén deksel, maar wordt eventueel voor transport in een kist opgeborgen. Deze kist leveren wij er niet bij omdat de meeste mensen een clavecimbel in hun kamer zetten en er eigenlijk nooit mee 'op sjouw' gaan. Daarentegen heeft dit klavecimbel wèl een deksel en wel van plexiglas.

Attentie graag!
Ik zijn bezig om een UNIEK kenmerk aan dit klavecimbel toe te voegen (het is nog niet zichtbaar in de afbeeldingen): namelijk een duplex-functie. Dit is echter geen sinecure - vandaar de stilte op dit moment.
Inmiddels is de duplex uitgevoerd en inderdaad als zeer verrijkend voor de klank bevonden.






       





Materiaal    Hout: het beste zangbodemhout dat verkrijgbaar is van hoog in de bergen groeiende dennen (Epicea); verder diverse houtsoorten voor de verschillende onderdelen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen.
Format    Hoogte 86 cm.; breedte voor 78 cm., breedte achter 34 cm.; lengte: 173 cm.
Registers     8-voet met luitregister; omvang C – f3 (54 toetsen).

Nederlands

English

Français

Deutsch






De laatste keer dat deze pagina geladen werd, was het uur.